U odrastanju dece, igračke i igre su neizostavni deo detinjstva. Uloga igračaka u razvoju I odrastanju dece je veoma značajna. Igračke daju doprinos u stimulaciji razvoja deteta, kako fizičkih, tako I emocionalnih, preko socijalnih pa sve do intelektualnih sposobnosti.

Deca kroz igru sa različitim igračkama razvijaju motoriku, uočavajući kako svet a i predmeti iz neposrednog okruženja funkcionišu. Dete se kroz igru upusta u socijalne interakcije pomoću kojih na suptilan način spoznaje razna iskustva koja mu pomažu u odrastanju i sticanju složenih veština. Pomoću samo ovih nekoliko razloga, roditelji mogu da na najbolji način izaberu koje su igračke najbolje za njihovo dete.

Koje igračke su “dobre igračke”

Veliki broj igračaka koje se nalaze u detetovoj blizini ne podrazumeva i uspešnu stimulaciju negovog razvoja. Naime, iako se dete igra sa svakom igračkom po malo, ono nije previše zainteresovano da upozna sve funkcionalnosti te igračke. Ukoliko neplanski popunjavamo dečiju sobu igračkama, mi zapravo pretrpavamo put kojim bi trebalo da se razvije dečija kreativnost i istaživački duh. Zato je najbolje kupiti nekoliko kvalitetnih igračaka adekvatnih uzrastu deteta koje će privući pažnju i zagolicati maštu mališana. Najbolje je izabrati par igračaka uz nekoliko kriterijuma za izbor:

Igračka treba da bude bezbedna, da odgovara uzrastu i razvoju deteta, da je napravljena od čvrstih materijala koji nije otrovan i koji ne škodi zdravlju deteta. Takođe, mora se uzeti u obzir i interesovanje deteta i mogućnosti koje određena igračka nudi.

Igračke i uzrast

Igračka mora biti prilagođena uzrastu mališana i razvojnom stupnju u kojem se dete nalazi. To podrazuemava da igračka poseduje određene dimenije kao i složenost, kako bi dete mogao da se igra sa njom po svojoj zamisli i volji. Igračka mora da bude bezbedna, tj. Bez rizika da može doći do povrede. Da bi dete ostvarilo svoj cilj, potrebno je da igračka nudi mogućnost prepreka koje mališan treba da savlada uz određenu fizičku aktvnost ili moždani napor. Ukoliko veoma lako savladava prepreke koje nudi igračka, ili ako ne uspe da savlada sve preprekem dete ću tu igračku odbaciti i potražiće druge igračke koje mu više odgovaraju.

Oblik i veličina igračaka

Igračka koja se nudi detetu treba da odgovara veličini šake deteta, da bude dopadljivog izgleda i određenog oblika koji će privući pažnju deteta. Potrebno je da bude jednistvena i dovoljno velika i da ima privlačan izgled. Tako će dete da se zaitrigira za igračku, a takođe će moći lako da rukuhe sa njom.

Cena

Ukoliko se budemo vodili stavom da za decu samo najbolje, tada nećemo mnogo mariti ta novac koju izdvojimo, jer prava igračka koja će detetu pomoću u razvoju fizičkih i psihičkih osobina nema cenu. Na tržištu se mogu naći mnoge igračke koje ne koštaju puno, ali se višestruko isplate jer su bezbdene, dugotrajne ali i uspevaju da zaintrigiraju maštu mališana, privuku njegovu pažnju, a samim tim pomažu i razvoju deteta. Zato pre nego što se upustite u kupovinu igračaka, dobro se informišite. Shodno interesovanju a i željama deteta birajte igračke, vodeći računa o njihovoj bezbenosti, od kojeg su materijala napravljene kao i da li i u kojoj meri podstiču fizičku i psihičku aktivnost.

Igračke kod nas

Ako se pitate gde možete naći najbezbednije i najbolje igračke za vaše dete, na pravom ste mestu. Iz našeg velikog asortimana možete izabrati pravu igračku za vašeg mališana po povoljim cenama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *