Igračke su oduvek bile neizostavni deo odrastanja mališana i kroz igru igračke utiču na razvoj inteligencije, motorike, mašte, kreativnosti. Deca su poput sunđera koja upijaju neverovatan broj informacija. U tom uzrastu su im igračke najzanimljivije, veoma je bitno izabrati pravu igračku za dete. Igračke su mnogo više od predmeta, jer one mališanima daju ideje, imaju ulogu drugara, saigrača, ali i povod za druženje sa vršnjacima. Činjenica je da roditelji bez nekog plana i reda kupuju igračke detetu, i na taj način one se samo gomilaju i nemaju nekog efekta na razvoj deteta. Stoga, pravo je pitanje, šta igračku čini adekvatnom i dobrom? Šta je to na šta treba da obratimo pažnju pri kupovini igračaka?

Odabir igračaka

Prilikom odabira igračke treba imati na umu da mora odgovara uzrastu deteta.  Često upadamo u zamku reklama, pa se dešava da kupimo nešto krajnje neadekvatno, meni se dešavalo toliko puta. Pored ovogamora biti od kvalitetnog, netoksičnog materijala, da nema delove koji otpadaju i, što je najvažnije, podstiče razvoj dece u svakom trenutku.

Bebama su od rođenja do nekog devetog meseca potrebne igračke koje im stimulišu većinu čula – dodir, vid i sluh, čime se kroz igru uče ali i razvijaju finu motoriku. To su mekane igračke od tekstila, jasnih boja, nekada različite teksture, sa zvučnim detaljima, ali svakako meke, tople i ponekad šuškave, koje mogu refleksno da uhvate šakom. Zvečke, viseće životinje, vrteške za krevetac, bebi gimnastike… sve ovo čini prve igračke sa kojima se beba susreće.

Kasnije kada krenu već samostalno da sede, dečija perspektiva posmatranja se menja. Pa u period nakon 9 meseci, do trenutka kada trčeći krenu da istražuju svet, mnogo intenzivnije prate dešavanja oko sebe. U ovom periodu centar interesovanja im postaju nešto kompleksnije igračke. Poput autića, vozića, lutki, kolica za lutke, telefona, lopti… i ostalih koje im omogućavaju simboličke igre u kojima imitiraju svet odraslih i razna zanimanja. Znate već, pričaju telefonom, maze i čuvaju bebu, voze autiće…

Šta je najbitnije za decu?

Oko prvog rođendana, većina mališana kreće u avanturu prohodavanja. Ma šta prohodavanja, trčanja! I tada, nekako volšebno, sve dotadašnje igračke bivaju zaboravljene! Sada postaje važan pokret, pokret, pokret, dokle god mama, i tata, imaju snage! Tu stupaju na scenu guralice!

Iskreno, od svih igračaka za ovaj mlađi period, meni su guralice bile omiljene pre svega iz razloga što pokreću mališane na akciju. Tako jačaju mišiće, a istovremeno uživaju i raduju se. Otkrivaju svoje sposobnosti i uživaju u njima. Guralice, šetalice i slične igračke su dovoljno niske da se ne mogu povrediti ako padnu. Ali će istovremeno naučiti da treba da se čuvaju i kako najbezbednije da padnu, jer i iz padova se uči. Ako još ne hodaju, klinci će samostalno dobiti neophodnu podršku za hodanje. Tako se postepeno oslobađaju sve dok se ne osete dovoljno sigurno da se sami puste. Posle vožnja i odguravanje nogama postaje omiljena igra.

Ali ono što karakteriše ovaj period posle godinu dana, je da su prosto svi oduševljeni onim, igračkama sa zvučnim i svetlosnim efektima!

Kod nas možete naći veliki izbor igračaka za decu, koje će pomoći vašem mališanu da svoje dane provede bezbrižno i bezbedno igrajući se. Posetite nas i uverite se u naše cene i kvalitet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *