Zašto kupiti igračku detetu?

Zbog razvoja civilizacije I velikih metropola, život dece se sveo u četiri zida. Vremena kada su prašina, grančice i kamenje bile jedine dečije igračke su prošla. Iako su lekari i pedijatri složni da su prašina i blato nezamenljivi u izgradnji imuniteta kod dece, i da je odsustvo igranja u prirodi nezamenljivo. Ipak i deca i roditelji se raduju raznim igračkama koje se mogu kupiti u radnjama. Verovatno je razlog za to što su naspram nekadašnjih velikih i komplikovanih igračaka. Danas veoma tražene igračke koje mogu da se ponesu u rucu. Igračke koje su manjeg gabarita i koje detetu budu dobro društvo u momentima kada su roditelji prezauzeti dnevnim obavezama.  Lutke su od onih džinovskih, svedene na mini lutke sa kojim dete može da se igra, automobili sa velikih, na daljiski upravljač svedeni su na manje modele koji mogu da stanu dečiju šaku.

Zato pri izboru i kupovini igračaka, nema greške. Sve ono što dete čini srećnim, i što mu se dopadne i drži njegovu pažnju, a pritom je bezbedno i odgovara zdrastvenim proverama – je dobra kupovina igračke za decu. Jedino u čemu roditelji mogu da poreše je to što mogu da kupe igračke koje nisu primerene uzrastu deteta. U današnje vreme, kada su zavladale tehnologija i napredak, pre svih telefon, tableti i slične novotarije. Roditelji umesto igračke koja pomaže razvoju deteta, daju mobilni telefon ili tablet i tu čine veliku grešku.

Najlepše igračke - Zašto su bitne za odrastanje dece

Da li su igračke treći roditelj?

Iako je u prošlosti igračke nisu uzimane za ozbiljno, već su se smatrale dečijim hirom, danas psiholozi smatraju das u dobre igračke, u stvari treći roditelj.

Njihova primarna uloga je da zabave dete ali I da dete razvija psiho-fizičke sposobnosti. Razne igračke koje razvijaju maštu, pripremaju decu za budnućnost I poboljšavaju njihove sposobnosti.

Na prvom mestu svaka igračka, samim tim što mora da se uzme u malene ruke, utiče pozitivno na razvoj fizičke spretnosti. Kako vreme odmiče i kako deci kupujemo sve finije igračke sa manjim delićima, dugmićima sa funkcijom i sličnim začkoljicama, one posprešuju i razvoj fine motorike. Beba, da bi se igrala, prvo mora da nauči da drži neki predmet, tj. igračku i otkrije način na koji ona funkcioniše. Razvoj fine motorike, uzimanje sitnijih igračaka i obavljanje zahtevnijih komandi na igračkama koje tu mogućnost nude, u direktnoj je vezi sa razvojem moždanih sinapsi. Drugim rečima, deca treba što više da rade rukama i prstićima i prevaziđu što više izazova.

Sem te veoma značajne uloge, važno je da kroz igranje i dodir deca razvijaju i koordinaciju između prstiju i očiju. Sve to se ne podrazumeva, kao što mnogi misle, i svaka veština se mora naučiti. Najlakše je ako to ide od malih nogu, u ovom slučaju, malih ruku.

Igrice podstiču kreativnost

Igračke podstiču i na razmišljanje. Uz pomoć igračaka otkrivaju se osobine stvari i pojava. Prvo u neverbalnoj a kasnije kada deca progovore i u verbalnoj komunikaciji. Deca se u igri ili u otimanju oko jedne igračke uče i socijalizaciji, prevazilaze konflikte, uče deljenju sa drugima. Kao što može da bude spona između dece, igračka može i da podstakne na svađu i odsustvo želje za deljenjem, što su sve, ipak životne situacije sa kojima će se sretati i kao odrasli ljudi. Što pre krenu da se sreću sa takvim i sličnim situacijama, pre će i naučiti da se sa njima i izbore.

Isto tako, igračke deci omogućavaju da se okušaju u ulogama odraslih. Baš ono što oni priželjkuju, a nije u stvarnosti izvodljivo.

Kod nas možete naći veliki izbor igračaka za decu, koje će pomoći vašem mališanu da svoje dane provede bezbrižno i bezbedno igrajući se. Posetite nas i uverite se u naše cene i kvalitet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *